Een stuk over mediteren schrijven – over wat ik doe en hoe ik een meditatie leid – vind ik lastig, maar ik ga een poging wagen.

Ik heb geleerd naar binnen te keren door te schrijven. Door schrijven, door iedere gedachte die in je hoofd zit op te schrijven, raak je één-puntig gericht. Je word je bewust van de gedachtes die er in je hoofd zijn: Je aandacht is daar en je intentie ook. Dit is een vorm van meditatie. Voor mij werkt dit. Maar het is een discipline en ik wist geen andere manier.

Bij mij werkt het dus zo dat ik -om inzicht te krijgen in mezelf- iedere gedachte moet uiten of uitschrijven. Ik heb niet de vaardigheid om dingen in mijn hoofd op een rijtje te krijgen door ze eerst te overdenken. Ik denk en kom tot conclusies en inzichten, terwijl ik het uitspreek of uitschrijf.

Maar: ieder mens is anders en wat voor mij werkt hoeft voor een ander helemaal niet te werken. Zo ook de meditaties die ik geleid; de zo genoemde geleide-meditaties. Deze zijn niet primair gericht op ontspanning en loslaten van stress. Het is een prettige bijkomstigheid dat dit wel gebeurt, maar het is niet mijn insteek. 

De insteek is dat je in de dagen erna gaat ontdekken wat je doet in je hoofd. Dat dit een automatische reflex gaat worden. Dat er ‘vanzelf’ een lampje in je hoofd gaat branden. Dat je opeens ontdekt welke gedachtes er in je hoofd rondmalen of van buiten naar binnen komen. Of dat je opeens denkt: ’hé waarom denk ik dat opeens?’

Want gedachtes kunnen emoties teweeg brengen en emoties een stemming en stemming weer een gevoel. En een gevoel is iets waar je je lekker bij voelt. Het is iets dat bekend is voor je lichaam; het voelt bekend, dus het voelt gewoon goed.

Dus bij mijn meditatie geen matje, niet lekker liggen, niet heerlijk energie opslurpen en tanken om de volgende dag te kunnen doorgaan met wat je altijd al deed…. Mijn insteek is dat je juist wakker en alert bent en probeer je naar aanleiding van wat ik zeg te ontdekken in jezelf (uit te zoeken) hoe jij dingen doet. Maar dat je dit ook leuk gaat vinden, zodat het dóorwerkt in je leven en je van binnen gaat voelen dat je weer aan het roer van je eigen gedachten (dus leven) kunt gaan staan.

Wat doen we nog meer?

We werken een beetje met energie, met Chi of Prana.

En proberen zo een stroom op gang te brengen in het lichaam; die kun je voelen. Soms niet de eerste keer maar gaandeweg wel. Ervaren dat je zelf kunt voelen of er iets aan de hand is in je lichaam of dat je voedingspatroon niet klopt. Of dat je ademhaling in sommige situaties stokt. Ook hierbij is het zo dat je meestal gaandeweg de week opeens merkt dat er iets is veranderd.   

Nieuwsgierig geworden? Je bent meer dan welkom om het te komen ervaren.  De eerstvolgende meditatie is, op moment van schrijven, op vrijdag 02 juni 2023 om 20:00 in Oolderhof. Je kunt je aanmelden via 0631913342.